kreatynina we krwi u PSA

Katalog wyszukanych fraz

Chemistry-and-you

Temat: BAJKA ma już dom
Kasiu czytam, ze zaczynacia barfować. Bajka ma już 9 lat i jest to poważny wiek dla psa tej rasy. Bardzo prosze zrob jej badania krwi na zawartość mocznika i kreatyniny. Martwi...
Źródło: fundacjagoldenom.fora.pl/a/a,129.html



Temat: nerki- biochemia, profilaktycznie
Nie wiem ile osób z forum ma świadomość faktu, że przed dość częstą przypadłością goldenów, jakimi są choroby nerek, można się/ je ochronić robiąc coroczną profilaktyczną biochemię krwi badając poziom kreatyniny i mocznika. Naprawdę ludzie myślą, że to nie dotyczy ich psów a potem okazuje się że jest za późno. A to badanie kosztujące 20 zł potrafi uratować wielę psów. Naprawdę ludziska...
Źródło: goldenretriever.fora.pl/a/a,8063.html


Temat: Figa/Blanka ma już swoje miejsce na Ziemi! :)
Juz nie dozylnie ale podskornie. Dieta nadal taka sama. Kupilam dzis duzy worek Hillsa dla psow z problemami nerkowymi. Trzeba jej te karme namaczac bo niechetnie pije, a jej dobowe zapotrzebowanie...
Źródło: pomocgoldenom.fora.pl/a/a,7.html


Temat: ALTER juz w nowym domu!
kreatynina 3. Teraz ważną pozostaje kwestia czy to ostra niewydolność nerek (i o to się modlimy), czy przewlekła... Alter się ożywił, zjadł puszkę jedzenia - bez wymiotów. Przez tą dobę dostał...
Źródło: ddb.fora.pl/a/a,1899.html


Temat: Zdrowotne i chorobowe przygody Jagody
babeszj .- UJEMNA . Jak widac nie jast tak idealnie jak mi to przekazano telef. Nie moge uwierzyc ze wystawiany pies tak jak sportowiec { a bylam nim za mlodu }...
Źródło: terierkowo.fora.pl/a/a,1803.html


Temat: Morfologia i Biochemia - normy dla psów
... 0-3% segmenty 60-77% cozynofile 0-10% bazofile 0-1% limfocyty 12-37% monocyty 3-10% Płytki krwi 200-500G/l Czas krzepnięcia <2min Czas krwawienia <6min OB 0-6 (60 min) BIOCHEMIA: Mocznik 3,3-8,9 mmol/l Kreatynina 88-159 mikro...
Źródło: forum.labradory.org/viewtopic.php?t=1218


Temat: KRAKÓW - Zrezygnowany , przestraszony Max
... psem. Wciąz jestj ednak na ścisłej diecie , ale nawet bez kreonu - kupony ładne. No i najważniejsze - było ważenie kontrolne Maksymilian waży ........ 31,750 kg (biorąc pod uwagę fakt...
Źródło: forum.boksery.pl/viewtopic.php?t=3532


Temat: niedokladna sterylizacja?
... kikuta macicy..Pocieszające że guzki można zbadać bez narkozy palpacyjnie..oczywiście jeżeli pies nie jest z grupy agresywnych;-) Na pewno przed zabiegiem badanie krwi. koniecznie glukoza,mocznik,kreatynina.
Źródło: forum.rott.pl/viewtopic.php?t=357


Temat: Pomocy !!! Nowotwór !!!
Przykro mi z powodu Twojego kota. Jeśli ci na nim zależy na tym, zeby o niego walczyć to polecam dr Hildebranda z Kliniki chorób wewnętrznych psów, kotów i koni AR we Wrocławiu. Wiem że on stosuje chemię u zwierząt i całkiem dobrze mu to wychodzi. Musisz się liczyć z tym, że wszystko zalezy od wyników badań krwi u Twojego kota (mocznik, kreatynina)....
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=210


Temat: Wymioty u psa już 2 miesiąc.
i spadła mu glukoza do 63,1 mg/dl. Piesek dostawał też leki przeciwwymiotne i alugastrin w tabletce. Następne wyniki robione w styczniu tego roku wykazały ALAT ponad normę bo 83,37 U/l kreatynina ... potem nastąpiły co drugi dzień rano i to treścią pokarmową, były robione znowu wyniki na wątrobę: ALAT obniżył się do 58,74 U/L , AP 17,78 U/L AspAT 27,53, kreatynina 0,66 mg/dl...
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1367


Temat: Pies umiera, czy jest jakakolwiek szansa
Witam mój pies umiera, ma chorobę pokleszczową, słabą wątrobę oraz praktycznie nie działające nerki, wyniki wczorajszego badania krwi: mocznik 684, kreatynina 24,6 ,alat 425, erytrocyty 7mln 100, . Pies choruje już 2 tyg. Dostawał serie zastrzyków a przez ostatnie 5 dni dowstawał kroplówki. Pies nie chodzi, nie je, nie pije, oddaje mocz pod siebie, dziś pierwszy raz od tygodnia wydalił odchody (ciemna mazia), ma trudności z oddychaniem, zdrętwiały język który cały czas przygryza. Czy ktokolwiek słyszał że jakiś pies przeżył to? Nie chcę odbierać mu życia jeśli jest choćby mała nadzieja.
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1457


Temat: dziwny guzek w jamie ustnej
Czy mogłabym uzyskać interpretację wyników krwi mojego psa, lekarz oświadczył że są złe, najbardziej boję się o krwinki białe WBC 22,20 norma 9,00-10,00 RBC 7,68 norma 5,50-8,00 Hemoglobina 17,80 norma 12,0-18,0 Hematokryt 55,7 norma 37,0-55,0 MCH 23,20 norma 19,0-24,0 MCHC32,0 norma 32,0-36,0 Mcv 72,5 norma 60,0-77,0 Plytki krwi 527 norma 200-580 RDW 13,1 norma 11,5 14,5 PDW 11,5 norma 6,1-11,0 MPV 9,5 norma 7,2-11,1 P-LCR 21,6 norma 6,0-24,0 granulocyty pałeczkowate 3 % <5 granulocyty segmentowate 80 % Limfocyty 10& Monocyty 7% Mocznik 36,6 norma 20,0-45,0 Kreatynina 0,5 norma 1,0-1,7 Fosfataza alkaliczna 141 norma ... leki poprawic wyniki krwi ale sie bardzo martwie. Najgorsze jest to, że nie wiem jak mam znalezc jakiegos psiego onkologa w lodzi bo w wyszukiwarce nie ma A moj piesek czuje...
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1007


Temat: dziwny guzek w jamie ustnej
Białe krwinki są dość wysokie, ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że guz jest w stanie zapalnym. Obniżona kreatynina może być spowodowana przyjmowanymi wcześniej lekami. Fosfatazy nie są o dziwo ... Reasumując, pomijając stan zapalny ( znacznie podwyższone leukocyty) wyniki są całkiem dobre, szczególnie biorąc pod uwagę wiek psa. Niestety nie znaczy to , że guz nie jest złośliwy Uwaga "hemoliza" jest wiadomością dla lekarza, że w czasie pobierania krwi doszło do uszkodzenia krwinek co może rzutować na wiarygodność wyników i uniemożliwić niektóre pomiary (np.oznaczenie bilirubiny) - generalnie zwykle nie świadczy o zdrowiu psa, lecz o problemach z pobraniem/przechowywaniem/transportem krwi po pobraniu. Co do onkologa, nie wiem czy ktoś w Łodzi się w tym specjalizuje, Na pewno w Warszawie przyjmuje dr. Dariusz Jagielski, niestety...
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1007


Temat: Pomocy
NO tak, tylko nerki moga byc rowniez wtorne do serca.. takie gdybanie.. Mocznica zawsze jest wynikiem czegos. MOj pies ma pnn, podajemy mu tez leki zmniejszajace cisnienie krwii, ale przy chorym ... widac, to nie poziom mocznika czy kreatyniny we krwi, bo w pierwszej fazie choroby nerek te parametry sie jeszcze nie podwyzszaja, ale niski ciezar wlasciwy moczu.. Dlatego tak wazne sa badania kontrolne, krwi i koniecznie moczu! A w przypadku cavalierow dodatkowo badania osluchowe serca... I jeszcze cos - nie moge uwierzyc, ze to bylo pnn, jesli juz to ostre zapalenie nerek. Pnn...
Źródło: 89.161.128.91/cavisiowo/viewtopic.php?t=2785


Temat: Staramy się o wiosenne cuda po raz II + II + II + II + II
LABORATORIUM ANALITYCZNE 1 Pobranie krwi 2,00 2 Badanie ogólne moczu 5,00 3 Badanie moczu na cukier i aceton 5,00 4 O,B. 2,00 5 Morfologia krwi bez rozmazu 5,00 6 Morfologia krwi z rozmazem 7,00 7 Leukocytoza bez rozmazu 5,00 8 Leukocytoza z rozmazem 7,00 9 Płytki krwi 4,00 10 Czas krwawienia i krzepnięcia 6,00 11 Czas protrombinowy 6,00 12 Glukoza we krwi 4,00 13 Mocznik (surowiec lub mocz) 5,00 14 Kreatynina 5,00 15 Kwas moczowy 5,00 16 Próba tymolowa 2,00 17 Aminotransferaza ALT, AST 5,50 18 Diastaza 4,00 19 Cholesterol całk. 4,00 20 ... 37 Białko C reakt (CRP) 17,00 38 Albumina+ białko całk. 6,00 39 Bilirubina 6,00 40 Klirens kreatyniny 12,00 41 Chlorki 6,00 42 Dehydrogenaza mleczanowa (LDH) 6,00 43 Kinaza fosfokreatyny (CK) 6,00 ... 12,00 50 Hormony żeńskie i męskie Prolaktyna 17,00 51 Hormon luteinizujący (LH) 17,00 52 Folikulotropina 17,00 53 Estradiol 17,00 54 Progesteron 17,00 55 Testosteron 18,00 56 Antygen PSA 20,00 57 FPSA ... surow. 16,00 65 Grupa krwi 12,00 Saara skopiowałam ci cennik z mojej przychodni poszukaj sobie co chcesz zrobić i podlicz
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=47611


Temat: WEGA - niewydolność nerek
maila na wskazany adres, ponieważ strona na której korespondujemy nie ma opcji załącznika. Jesteśmy wdzięczni za okazane zainteresowanie sytuacją Vegi. Tygodniowa kuracja kroplówkami, badania krwi kosztuje nas średnio około 80 zł. Oznacza to, że miesięcznie wydajemy około 300 zł. Nie wliczamy w to specjalistycznej karmy, której potrzebuje nasz pies. Będziemy wdzięczni za każdą formę wsparcia, która umożliwi nam pomoc w dalszym leczeniu ... 27.12.07. Niestety kolejne badania sugerują raczej, że choroba ma charakter przewlekły. Trudno nawet wyrokować jak długo uda się Vedze żyć z tak wysokim mocznikiem i kreatyniną. Jest dzielna i walczy, a...
Źródło: fundacjagoldenom.fora.pl/a/a,74.html


Temat: BARF dla CAO
Dear Zuly, thanks for translation very much!!!. Poddałam Yargę kilku testom krwi pod kątem wątroby, nerek, chorób tarczycy oraz inne moje psy. Czekam na wyniki również te zależące od karmy. Widzimy, ... problemy twojego psa po sprawdzeniu jego testów pod kątem raka czy czegokolwiek. Uczelnie, które mają taką praktykę to Berlin, Munich, Leipzig, Hannover oraz w Austrii. Zwłaszcza chore psy zyskają na zdrowiu ... prowokowanie i zapisanie wyników. Dzięki temu systemowi znajdziesz konkretne wyniki dla każdego psa i znajdziesz swój sposób. Podobnie jak właścicielka Yurgi , po dziwnej chorobie Mogul w wieku szczenięcym , robiłam Moguli i Zumowi /ktory był zdrowy / takie okresowe badania krwi / profil wątrobowy - nerki, kreatynina- Alat , ASMAT, mocznik etc, etc, / na przestrzeni około roku - i mogę potwierdzić , że wytrzymalość/ odporność psów na niezdrowe jedzenie jest różna - pomimo że wyniki krwi są podobne -jeden już choruje inny nie ......ale to jest tylko kwestia czasu - Sprawdziłam...
Źródło: ysolom.fora.pl/a/a,644.html


Temat: Karma dla alergika
... nerek, gdyż ze względu na dużą ilość białka podniesie we krwi poziom mocznika i kreatyniny (produktów przemian białek), których chore nerki nie są w stanie wyłapać z krwi." Madziu Twoja vetka...
Źródło: goldenretriver.fora.pl/a/a,4725.html


Temat: Babesia canis - BABESZJOZA
tęczówki i ciała rzęskowego. W badaniu morfologicznym i biochemicznym krwi stwierdza się wzrost hematokrytu, trombocytopenię i leukocytozę. Przy uszkodzeniu narządów wewnętrznych rośnie znacznie wartość transaminaz (ASP, ALAT, AP). Przy anurii rośnie mocznik i kreatynina. W przebiegu babeszjozy przy spadku odporności dochodzi do wtórnych infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Po przebyciu choroby mogą wystąpić odległe skutki infekcji w postaci trwałego uszkodzenia wątroby i nerek. Charakterystyczne objawy Babeszjozy: · Apatyczność – pies staje się osowiały, nie cieszy się ze spacerów i innych rzeczy, które dotychczas sprawiały mu radość, · Brak apetytu – pies nie chce jeść, ani pić, · Powiększenie węzłów chłonnych, · Wysoka gorączka, dochodząca do 40-41°C, · Wymioty, biegunka (często z domieszką krwi), · Zażółcenie błon śluzowych jamy ustnej, · Problemy z oddawaniem moczu, oddawanie moczu o brązowym zabarwieniu (krwiomocz), · Niewydolność...
Źródło: terierkowo.fora.pl/a/a,143.html


Temat: LEPTOSPIROZA - pomocy
odwodnienie, mięśniobóle, kaszel, dusznośc, zap. spojówek, uszkodzenie wątroby, krwotoczność, obrzęki, objawy nerwowe. ROZPOZNANIE: morfologia krwi: najpierw leukopenia potem leukocytoza z przesunięciem w lewo, trombocytopenia, niedokrwistość, prześpieszony opad, Biochemia: wzrost mocznika (nerki), zwrost kreatyniny, wzrost bilirubiny, enzymów wątrobowych, CK, amylazy (uszkodzenie wątroby) Mocz: bilirubinuria, białkomocz, cukromocz, w osadzie erytrocyty, wałeczki zierniste, luekocyty USG: hepatomegalia, wodobrzusze, powiekszenie nerek, mineralizacja kory nerek Izolacja krętków z ... witaminy, dieta a Teraz pytanie ode mnie: Jesteś pewna że to Leptospiroza? Na jakiej podstawie lekarz postawił diagnozę? Jak obecnie wygląda leczenia psa, jakie leki dostaje??? I życzę mu dużo zdrowia!...
Źródło: forum.e-sznaucery.pl/viewtopic.php?t=1602


Temat: Potrzebuje wsparcia finansowego na leczenie mojego psa...
Witajcie. Jestem tu dzięki Marzennie79. Witajcie. Jest mi strasznie wstyd, że muszę to zrobić, ale życie mojego ukochanego psa jest dla mnie najważniejsze. 14.02.2010 Dora zaczęła krwawić z "tylnej części ciała" i wymiotować krwią. Szukanie całodobowej kliniki w okolicy było trudne, ale znaleźliśmy. Wzorcowa opieka i podejście do zwierząt. Badania krwi i USG. Po badaniu krwi wszystko wskazywało na niewydolność nerek. Niestety, ... wszystkiego przekracza moje możliwości. Suma to ok 1000 zł. I dlatego zwracam się do Was z prośbą o wsparcie finansowe, dzięki któremu będę mogła ratować mojego psa. Bo kto inny, jak ... przeżyje. 16.02.2010 Kroplówki i badanie krwi. Kreatynina bardzo wzrosła, natomiast mocznik minimalnie się zmniejszył. Dług już wynosi 700 zł i nie wiem jak mam to spłacić. Jednak życie mojej przyjaciółki jest...
Źródło: e-psy.pl/viewtopic.php?t=6914


Temat: referencyjne badani krwi wg układu SI dla kota i psa
Podaję wyniki referencyjne badani krwi wg układu SI dla kota i psa - Erytrocyty: kot 6,5-10 pies 5,5-8,0 10 do potęgi 12/l - Hb: kot 4.96-9,31 pies 7,45-11,17 mmol/l - Ht: kot 0,24-0,45 pies 0,37-0,55 l/l - MCV: kot 39-55 pies 60-77 fl - MCH: kot 0,8-1,05 pies 1,17-1,48 fmol - MCHC: kot 18,6-22,32 pies 19,84-22,32 mmol/l - Leukocyty: kot 10-15 pies 9-10 10 do 9/l - Płytki: kot 100-400 pies 200-580 10 do 9/l - ALT: kot 20-107 pies 3-50 U/l - AST: kot 6-44 pies 1-37 U/l - amylaza: kot 433-1248 pies 388-1800 U/l - białko całkowite: kot 60-80 pies 55-70 g/l - bilirubina całkowita: 0-6,8 pies 0-3,4 mikromol/l - bilirubina związana: kot 0-1,7 pies 0-0,3 mikromol/l - chlorki: kot 101,5-118,4 pies 98,7-115,6 mmol/l - cholesterol: kot 2-5,2 pies 3,3-9,3 mmol/l - LDH: kot 161-1051 pies 105-1683 U/l - dwutlenek węgla: kot 16-25 pies 16-26 mmol/l - ACP: kot 20-63 pies 30-120 U/l - AP: kot 23-107 pies 20-155 U/l - fosfor: 1,45-2,61 pies 1,35-2,87 mmol/l - GGT: kot do 5 pies 5-25 U/l - CK: kot 49-688 pies 25-467 U/l - kreatynina: kot 88,4-159,1 pies 88,4-150,3 mikromol/l - kwas mlekowy: kot 1,11-8,33 pies 1,11-3,89 mmol/l - kwas moczowy: kot 0-0,11 pies 0-0,5 mmol/l - lipaza: kot 157-1715 pies 268-1769 U/l - magnez: kot 0,86-1,31 pies 0,7-1,19 mmol/l - mocznik: kot 4,15-11,62 pies 3,32-7,47 mmo/l - potas: kot 4,1-5,6 pies 4,1-5,4 mmol/l - sód: kot 143,6-156,5 pies 139,1-156,5 mmol/l - triglicerydy: kot 0,2-1,8 pies 0,2-1,3 mmol/l - wapń: kot 2-3 pies 2,25-3 mmol/l - wodorowęglany: kot 20 pies 20 mmol/l - żelazo: kot 12,2-38,5 pies 16,8-21,8 mikromol/
Źródło: forum.kocipazur.org/viewtopic.php?t=332